Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa

  • 18 stycznia 2011

Nie ma to jak smak wiśni w środku zimy(?). Wg mnie jest to dobra propozycja na karnawał. Ale osobiście polecam zupę wiśniową na Walentynki. Święto Zakochanych już niedługo więc warto już teraz się zastanowić co pysznego można przygotować aby ten dzień był wyjątkowy.

Składniki dla 2 osób:

  • 250 g mrożonych wiśni
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1, 5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • śmietana do dekoracji
  • makaron
Przygotowanie:

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą.
zupa wisniowa

zupa wisniowa


3 Comments

  1. gosia

    Już sama nazwa mnie zaintrygowała :) pamiętam jak dawniej po jadałam po prostu makaron zalany kompotem :) np truskawkowym – ech te czasy – teraz się albo nie pamiętam o tym albo już nie ma kto nam podać. pyszności. ale nie przyszłoby mi do głowy, żeby całość zagęścić mąką. muszę tego spróbować. ;]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>