Bigos z grzybami

Bigos z grzybami

  • 23 lutego 2011
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Moja wersja bigosu tylko z grzybami, specjalnie przygotowana na życzenie Wesołego. W domu zawsze jest z mięskiem.  Oczywiście i tym razem najlepiej smakuje po 2 dniach jak już się prawie kończy. Taki szybki bigos.  Do tego można podać gotowane ziemniaki lub  kilka kromek chleba albo bułek.

Składniki na 2 duże porcje:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • suszone grzyby
  • garść suszonych śliwek
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1 goździk
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie: marchew i cebula, 1/2 kg białej kapusty

Przygotowanie:

  1. Kapustę kroję i wrzucam do dużego garnka. Zalewam wodą do 2/3 wysokości i gotuję na średnik gazie. Po zagotowaniu całkowicie odcedzam aby nie było później gorzkiego smaku. Dolewam wodę i gotuję dalej. Ok 2 godz.
  2. Należy wodę dolewać.
  3. Grzyby zalewam wrzątkiem na 15 minut. Odcedzam.
  4. Kapustę gotuję tak ok 2  godz. Po tym czasie dodajemy śliwki i grzyby. Można też dodać kostkę grzybową (rozpuszczoną w wodzie).
  5. Po ok 3 godz gotowania dodaje wszystkie przyprawy i gotuje jeszcze godzinę na wolnym ogniu.
  6. Należy pamiętać aby uzupełniać ilość wody.
  7. Dla cierpliwych polecam odstawić gar na noc i następnego dnia podgotować z godz. Bigos jest gotowy jeśli ma piękny kolor brązowy i pachnie jak u mamy ;)


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>