Kasza manna (grysik) z wiśniami

Kasza manna (grysik) z wiśniami

  • 8 lutego 2011

Kasza manna zastosowań ma wiele. Przygotowuje się z niej nie tylko samodzielną potrawę ale np. zupę mleczną, budyń, leguminę, można użyć jako środek zagęszczający do sosów, zup i ciast. Najczęściej stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna.  Można podać na Walentynkowe drugie śniadanie.

Składniki na 1 porcję:

  • 200 ml wrzącej wody
  • 4 łyżeczki kaszy manny
  • 1/2 – 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka dżemu wiśniowego

Przygotowanie:

  1. Do wrzątku dodajemy kaszę manną i mieszamy rózgą ok 3 – 5 minut do zagęszczenia.
  2. Połowę kaszy mieszamy w miseczce z dżemem.
  3. Przekładamy do salaterki i wlewamy resztę kaszki.
  4. Można udekorować wisienką z dżemu i posypać cukrem.

Ot taka wersja zimowa!

kasza manna z wisniami


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *