Kurczak z sosem pomidorowo – pieczarkowym

Kurczak z sosem pomidorowo – pieczarkowym

  • 3 lutego 2011

Kolejna propozycja przepisu na Walentynki. Wersja o tyle dobra, że przeznaczona przede wszystkim dla tych na diecie odchudzającej. Użyłam tylko 1 łyżkę masła. Sos pomidorowy jest bardzo aromatyczny, z dużą ilością czosnku. Można oczywiście dać go mniej. Dopełnieniem smaku są oczywiście pieczarki.   Proste i szybkie danie. Składniki dla 2 osób:

  • 2 filety z kurczaka (pokrojone w średnią kostkę)
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 300 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • słodka czerwona papryka
  • szczypta: tymianku, oregano
  • kilka listów bazylii

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.
  2. Obrane i pokrojone w talarki pieczarki dusimy na 1 łyżce masła. Można posolić.
  3. Pokrojone filety z kurczaka solimy, pieprzymy i mieszamy z 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Gdy piekarnik będzie gotowy, kurczaka rozkładamy w pokrywie od naczynia żaroodpornego, na folii aluminiowej, jednowarstwowo. Zakrywamy folią. Pieczemy ok 40 minut.
  4. Pieczarki przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni dusimy pokrojone pomidory. Dolewamy 3/4 szklanki zimnej wody i mieszamy z koncentratem. Można dać szczyptę soli. Dusimy do miękkości.
  5. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na małym ogniu kilka minut. Dodajemy przyprawy i bazylię. Na koniec wrzucamy pieczarki. Po  minucie zdejmujemy z ognia.
  6. Na talerzu: warstwa sosu, na środek pieczony kurczak. Ozdabiamy listkami bazylii.

Smacznego!

pieczony kurczak w sosie pomidorowo pieczarkowym

pieczony kurczak w sosie pomidorowo pieczarkowym


3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *