Muffinki z selerem i ananasem

Muffinki z selerem i ananasem

  • 14 lutego 2011

Pomysł na te muffinki był całkiem przypadkowy. Zaryzykowałam i okazało się, że generalnie seler i ananas stworzyli zgrany duet. Dorzuciłam jeszcze kilka rodzynek.  A zwykłe mleko zamieniłam kokosowym ale tak nie trzeba.  Zaskoczenie Wesołego było bardzo pozytywne (smakowały), gdyż za selerem nie przepada.

Składniki:

  • 1 krążek ananasa z puszki
  • 1,5 łyżki selera konserwowego
  • 1 łyżka sparzonych rodzynek

Masa sucha:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli


Masa mokra:

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Nagrzewam piekarnik na 180 st C. Ananasa i seler odsączam.
Mieszam składniki suche w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Następnie mieszam mokre do suchych. Dodaję selera i pokrojonego w małe kawałeczki ananasa oraz rodzynki. Napełniam foremki do 2/3 wysokości i do piekarnika na ok 18  minut, do suchego patyczka. Wyciągam i czekam aż ostygną w formie.

muffinki z selerem i ananasem


5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>