Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

  • 2 lutego 2011

Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych  i różnych odmianach papryki i chili. Źródło.  Pierwsze naleśniki po meksykańsku

Składniki na sos meksykański:

  • 1 strąk papryki czerwonej i zielonej
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 średnia marchew
  • czosnek 2 ząbki
  • 1 średnia cebula
  • chili
  • oliwa
  • kilka ziaren kolendry, kminu, goździk, oregano, szczypta cynamonu
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę w plasterki.  Fasolę odsączamy z zalewy.

W garnku rozgrzewamy oliwę,  3 łyżki. Wsypujemy cebulę, czosnek. Po kilku minutach marchewkę i paprykę.  Dusimy.

Ja w międzyczasie smażyłam naleśniki. Oczywiście słone bez cukru.

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy zmiksowane pomidory,  chilli i mieszamy.  Po kilku minutach dorzucamy fasolkę. Zagotowujemy. Jeśli jest za gęste to dolać wody jak za rzadkie to dłużej gotować aż woda odparuje.

Na naleśnika nakładamy farsz i dowolnie zwijamy.  Można posypać startym serem i szczyptą natki pietruszki.

nalesniki po meksykansku 2


4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *