Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych i różnych odmianach papryki i chili. Źródło. Pierwsze naleśniki po meksykańsku.
Składniki na sos meksykański:
- 1 strąk papryki czerwonej i zielonej
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka pomidorów
- 1 średnia marchew
- czosnek 2 ząbki
- 1 średnia cebula
- chili
- oliwa
- kilka ziaren kolendry, kminu, goździk, oregano, szczypta cynamonu
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę w plasterki. Fasolę odsączamy z zalewy.
W garnku rozgrzewamy oliwę, 3 łyżki. Wsypujemy cebulę, czosnek. Po kilku minutach marchewkę i paprykę. Dusimy.
Ja w międzyczasie smażyłam naleśniki. Oczywiście słone bez cukru.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy zmiksowane pomidory, chilli i mieszamy. Po kilku minutach dorzucamy fasolkę. Zagotowujemy. Jeśli jest za gęste to dolać wody jak za rzadkie to dłużej gotować aż woda odparuje.
Na naleśnika nakładamy farsz i dowolnie zwijamy. Można posypać startym serem i szczyptą natki pietruszki.
apetyczne te naleśniczki. i ja bym się na nie pokusiła;)
mniam:) smakowite te nalesniki:)
bardzo lubię naleśniki po meksykańsku i chyba niedługo zrobię, bo mi wielkiej ochoty narobiłaś 🙂
Ok, chętnie wypróbuję nowy przepis na sos meksykański do naleśników 🙂 więc czekam na wpis na Twoim blogu…