Pizza z camembert i kiełbasą

Pizza z camembert i kiełbasą

  • 17 lutego 2011

Doskonała pizza dla mężczyzn. Bardzo treściwa. Z tym, że w naszym przypadku to ja ją zjadłam. Oczywiście smak sera i toruńskiej po upieczeniu był nie do opisania.  Całość posypana zielonymi oliwkami. Taka pizza to doskonałe danie na obiad albo kolację. Do tego zimne piwko… Pizza pieczona na kamieniu do pizzy.

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 łyżek oleju
  • ser camembert
  • kiełbasa toruńska lub inna
  • garść zielonych oliwek
  • puszka pomidorów krojonych
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • oregano
  • bazylia
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Najpierw do piekarnika wkładam kamień i nastawiam na 220 st.C.

Rozczyn: Drożdże mieszamy z 1/2 szklanki ciepłej wody, cukrem, szczypta soli i ok 1/3 szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja nie lubię czekać za długo i misce z rozczynem stawiam na garnek z bardzo ciepłą wodą.I przykrywam czystą ściereczką.

Sos: Na 2 łyżkach oleju smażymy 1 łyżeczkę ostrej papryki. Przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę. Obojętnie jak :-) aż się zrobi szklista. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy 3 ząbki czosnku, oregano, bazylię, sól, pieprz i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Można podlać wodą i dalej gotować. Jeśli jest za kwaśny to można dodać kilka kryształków cukru :-) W tym czasie rozczyn powinien urosnąć.

Ciasto na pizzę: Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypujemy 2 szklanki mąki, 5 łyżek oleju, większą szczyptę soli i zagniatamy kilka minut aż masa będzie jednolita. Jeśli trzeba dosypujemy mąki. Ciasto trzeba znowu odstawić aż lekko urośnie. Ale już nie czekamy tak długo. Zwykle kilka minut.

Przygotowanie: Gdy ciasto już jest gotowe dzielę na 2 – 3 części. Pierwszy placek rozwałkowuję. Układam na tacce do pizzy. Na początek idzie sos. Rozsmarowuję na całej powierzchni. Dalej ser camembert, pokrojona kiełbasa i posypuję oliwkami. Lekko solę całość i posypuję oregano, moją ulubioną przyprawą do pizzy.

Pieczenie: Układam na kamieniu do pizzy i czekam ok 12 minut, aż brzegi będą rumiane.

Smacznego!


4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *