Zupa krem pomidorowa z mleczkiem kokosowym

Zupa krem pomidorowa z mleczkiem kokosowym

  • 1 lutego 2011

Moja kolejna propozycja ciekawego przepisy na Walentynki. Klasyczna pomidorowa z charakterystyczną nutką imbiru i mleczka kokosowego. Polecam ją za łatwość w przygotowaniu i ciekawy, nowy smak. Oczywiście można użyć zwykłego mleka. Wyśmienicie smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem. Inspiracja tym przepisemSkładniki na 2 porcje:

  • olej/oliwa/masło
  • 1 liść laurowy
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka mąki
  • garść liści bazylii
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Na kilku łyżkach tłuszczu, duszę marchewkę pokrojoną w plasterki z liściem laurowym. Po kilku minutach dorzucam posiekaną cebulę i czosnek. Duszę pod przykryciem kilka minut, mieszając.

Następnie dodaję mąkę i smażę nie rumieniąc ok 1 minutę.

Dodaję pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dodaję  szczyptę cukru, soli i pieprzu a także imbir. Gotuję aż zupa zgęstnieje, ok 20 – 25 minut.

Po tym czasie, wyciągamy liścia laurowego i zupę miksujemy z dodatkiem bazylii. Mieszamy z mleczkiem kokosowym i ponownie gotujemy kilka minut.

Można podać z ryżem lub makaronem albo grzankami.

Smacznego!

zupa krem pomidorowa z mleczkiem kokosowym


8 Comments

  1. stoper

    Własnie zrobiłam , REWELACJA . Przepyszna zupa , nie traci nic z tradycyjnego smaku pomidorówki a dochodzi delikatny akcent mleczka kokosowego. Pycha. Co prawda bez imbiru bo akurat nie miałam , ale i tak wyszła super. Dziekuję za ten przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>