Biscotti czekoladowe

Biscotti czekoladowe

  • 16 marca 2011

Uwielbiam czekoladę. A te sucharki mi bardzo posmakowały, więc to normalne, że musiałam zrobić ich czekoladową wersję. Odpowiedni przepis znalazłam na blogu Doroty. Przygotowanie i pieczenie nie zajęło dużo czasu więc do herbaty albo kawy polecam je wszystkim.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1/3 szklanki drobnego cukru (użyłam cukru pudru)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • pół szklanki posiekanej czekolady mlecznej z orzechami

Przygotowanie:

Jajko miksuję, dosypuję cukier, miód. Następnie kakao, sodę i sól. Na koniec dodaję partiami mąkę. Udało mi się to zrobić w ciągu kilku chwil mikserem.

Do miski z ciastem wrzuciłam czekoladę i wymieszałam razem z ciastem.

Piekarnik nagrzany do 180 st C.

Blaszkę wykładam papierem i posypuję mąką. Wyjmuję ciasto. Formuję coś w stylu chlebka ale bardziej płaskiego.  Układam na blaszce.

Piekę ok 30 minut. Następnie wyciągam i po przestudzeniu (kilka minut) kroję normalnie albo na ukoś w 1 cm kromki. Układam znowu na blaszce i wstawiam do piekarnika na kolejne 5 – 10 minut. W zależności jak bardzo suche chcę.

A następnie przygotowuję herbatkę i biscotti znikają w oka mgnieniu.

biscotti czekoladowe


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *