Biscotti migdałowe

Biscotti migdałowe

  • 2 marca 2011

A to moje pierwsze podejście do tych ciastek. Już widziałam je tyle razy, pod wieloma postaciami, więc przygotowałam wersję chyba najpopularniejsza bo z migdałami.  Są suche, twarde i kruche. Mam ochotę wypróbować jeszcze inne przepisy.  Dziś korzystałam z przepisu muffingirl.   I tak pięknie pachną…

Składniki na 1 porcję:

  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru + 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanych migdałów słodkich
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

Masło, cukier i jajko ucieram mikserem. Następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiam ciasto i dodaję migdały, rodzynki.  Ciato uformować w kształcie chlebka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 25 minut aż sie zarumieni. Gorące ciasto wyjąc i odczekać chwilę. Pokroić na ok 1,5 cm kromki. Ułożyć znowu na blaszce i piec z każdej strony po 5 minut. Autorka przepisu mówi: „Uwaga, jeżeli macie system pieczenie z grzaniem z dołu i z góry, nie trzeba obracać ciasteczek.” Ja tak zrobiłam.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>