Jajka faszerowane sałatką z papryki i jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane sałatką z papryki i jajka faszerowane pieczarkami

  • 8 marca 2011

Idzie WIOSNA o tak!  Na śniadanie najlepiej podać faszerowane jajka i dodać do nich rzeżuchę. Jajka w dwóch odsłonach. Doskonała przekąska podana na imprezie. Przystawka sprawdzi się przede wszystkim na Wielkanoc. Jajka przygotowuje się szybko, szczególnie te z papryką.  I do tego pieczywo z masełkiem mmm….

Składniki na 14 jajek po 7:

farsz pieczarkowy:

  • 10 świeżych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • natka pietruszki (może być suszona)
  • sól, pieprz
  • masło

sałatka paprykowa:

  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 plastry sera żółtego (ja użyłam goudę z przyprawami)
  • majonez
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo ok 8 – 9 minut z dodatkiem soli.

Jajka z farszem pieczarkowym: Cebulkę drobno siekamy, pieczarki również. Smażymy na łyżce masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Ostygnięty mieszamy z posiekanymi żółtkami. Nadziewamy jajka. Można posypać słodką czerwoną papryką.

Jajka faszerowane sałatką z papryki: Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy pokrojony drobno ser i mieszamy z majonezem (łyżka wystarczy). Doprawiamy solą, pieprzem, również opcjonalnie suszoną natką pietruszki. Wyciągamy żółtka. Napełniamy sałatką. Najlepiej smakują podane same ale można ze świeżym pieczywem i  masłem.

 

jajka faszerowane sałatką z papryki i jajka faszerowane pieczarkami


3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>