Kulebiaki z soczewicą

Kulebiaki z soczewicą

  • 29 marca 2011

Ja wiem, że te pyszne pierogi drożdżowe robi się tradycyjnie z kapusta i grzybami, takie też będą niedługo. Ale czasem trzeba wypróbować coś nowego a nawet trzeba tworzyć. Odnalazłam więc w swojej stercie karteluszek, przepis na kulebiaki z soczewicą. Najlepiej podać z barszczem czerwonym lub żurkiem.

Składniki na ok 20 sztuk:

ciasto:

  • 300 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 1 puszka soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku ( dałam 1/2 łyżeczki granulowanego)
  • duża szczypta tymianku, soli i pieprzu (od siebie dałam też suszonej pietruszki)

Przygotowanie:

Rozczyn: z drożdży, ciepłego mleka, cukru, soli i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakiś kwadrans w ciepłe miejsce.

Ciasto: Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajko i masło. Wyrabiamy ciasto przez ok 5 minut i odstawiamy znowu na kwadrans.

Farsz: Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy, dodajemy odsączoną soczewicę i smażymy z przyprawami. Studzimy.

Z ciasta wałkujemy placek grubość ok 3 mm i szklanką wykrawamy koła. Nakładamy farszu i zlepiamy, ale mocno żeby się nie rozklejały.Wierzch smarujemy lekko żółtkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st C przez ok 15 minut. Aż się zarumienią.

Smacznego!

kulebiaczki wielkanocne z soczewica

kulebiaki na wielkanoc z soczewica

 


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>