Lemon curd (krem cytrynowy)

Lemon curd (krem cytrynowy)

  • 23 marca 2011

Od dziś zapisuję się do klubu fanów lemon curd czyli zwyczajnie kremu cytrynowego. Do tej pory miałam wielkie obawy, myślałam, że mi nie wyjdzie i zrobię jajecznice cytrynową 😉 Ale okazało się, że jest on łatwy do zrobienia, wystarczy chwila cierpliwości i już gotowe. Jest świetny, przypomina mi pewne cukierki…

Składniki na ok 3/4 szklanki:

  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • 40 g masła

Przygotowanie:

Cytrynę szoruję szczotką, myję bardzo dokładnie i na końcu polewam wrzątkiem. Skórkę ścieram na tarce ale tylko żółtą cześć.Wyciskam sok.

Jajka rozkłócam widelcem albo rózgą. Dodaję cukier i skórkę i sok. Mieszam.

Do małego rondela wlewam 2/3 szklanki wody. Doprowadzam do wrzenia. Biorę miskę z masą i mieszam nad parą. Trzeba mieszać cały czas. Jak zacznie się ocieplać dodaję 1/3 masła. Po rozpuszczenia powtarzam czynność 2 razy. Mieszam aż zgęstnieje. Odstawiam do ostygnięcia.

Przechowywać zamknięty w słoiczku, w lodówce, do kilku dni.

Ale kto tyle wytrzyma… 😉

Krem nadaje się do: przekładania ciast, babeczek, wafli, ciastek, polewy, naleśników.


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>