Marmurkowe jajka

Marmurkowe jajka

  • 25 marca 2011

Takie jajka marmurkowe to nic odkrywczego ale warto odświeżyć pamięć o nich. Święto jajek już niedługo. A tu kolejna opcja do wyboru. Są bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba robić specjalnych zakupów. Przygotować je można również na wiele sposobów. Dla dzieciaków pewnie dobra zabawa…

 

Składniki:

  • jajka
  • ocet
  • sok z buraków
  • 2 torebki herbaty
  • liście z cebuli białej lub czerwonej

Przygotowanie:

Buraczane: gotujemy jajka na twardo. Obtłukujemy delikatnie w kilku miejscach. Przekładamy do miski i zalewamy sokiem z buraków + łyżeczka octu. Zostawiamy na noc.

Herbaciane lub cebulowe: Jajka gotujemy na twardo. Obtłukujemy delikatnie.  Do wody dodajemy albo herbatę albo liście cebuli i gotujemy jeszcze 15 minut na małym ogniu. Następnie odstawiamy na noc.

Takie jajka mogą służyć do dekoracji stołu wielkanocnego. Można je włożyć do koszyczka albo podać faszerowane.

serwetka zajączek wielkanocny i marmurkowe jajka



4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>