Muffinki z czereśniami i mascarpone

Muffinki z czereśniami i mascarpone

  • 30 marca 2011

Dziś Dzień Muffinek. Z tej okazji przygotowałam pyszne babeczki z czereśniami kandyzowanymi i serkiem mascarpone. Pieczemy je nieco dłużej i musimy koniecznie poczekać aż ostygną. A potem rozkoszujemy się smakiem i zapachem również 😉 Miłego dnia!


Składniki:

suche:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

mokre:

  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka

dodatkowo:

  • czereśnie koktajlowe
  • serek mascarpone

Przygotowanie:

Składniki suche mieszamy razem, mokre osobno i następnie łączymy ze sobą. Ważne aby wszystkie miały temp pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremki napełniamy do 1/3 wysokości, dodajemy na środek po 1/2 łyżeczki mascarpone, przykrywamy masą do 2/3 wysokości i układamy czereśnie. Ja dałam tylko 2 ale pewnie 3 spokojnie by się zmieściły.Pieczemy ok 25 minut. Musimy poczekać aż ostygną.

Smacznego!

muffinki z czereśniami i mascarpone


4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *