Pierogi z brzoskwinią

Pierogi z brzoskwinią

  • 14 marca 2011

„Wiosna, cieplejszy wieje wiatr…” już tak jest fajnie ciepło i jaśniej coraz dłużej. A mi się zachciało pierogów z brzoskwiniami :) Pierożki są bardzo smaczne. Dodatek skórki cytrynowej jest dopełnieniem smaku. Można oczywiście dać aromat cytrynowy do sera.  Ale to już inna bajka.  Poradnik jak zrobić dobre ciasto na pierogi od Rynn.

Składniki dla 2 – 3 osób:

ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej – 340 g
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka (270 ml) chłodnej wody

nadzienie:

  • 2 połówki brzoskwiń z syropu
  • 130 g zmielonego twarogu
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy dużą szczyptę soli i stopniowo dolewamy wodę, tyle aby ciasto było miękkie i łatwo się ugniatało. Wyrabiamy ok 10 minut.  Odstawić i przykryć ściereczką.

Brzoskwinie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy ze zmielonym serem i cukrem.

Zagotować wodę ze szczyptą soli w dużym garnku.

Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Nakładać farsz i zlepić. Odstawić na tackę podsypaną mąką. Gotować partiami, jak wypłyną to jeszcze kilka minut.

Podawać ze śmietanką, skórką cytrynową. Można posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Smacznego!

pierogi z brzoskwinia i twarogiem


3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>