Tort Szwarcwaldzki, black forest cake zwany czarnoleskim

Tort Szwarcwaldzki, black forest cake zwany czarnoleskim

  • 28 marca 2011

Znany na całym świecie i bardzo lubiany. Wspaniały tort czekoladowy z bitą śmietaną i wiśniami. Nie za słodki, nie kwaśny, idealnie czekoladowy. I nie jest ciężki (mdły). Przygotowany tym razem na urodziny Wesołego. Wybrałam wersje prostą bo chciałam mieć pewność, że na pewno się uda.

 

Black Forest Cake przepis:

ciasto:

  • 150 g masła miękkiego
  • 100 g czekolady ( 3 kostki odłożyłam do dekoracji)
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki tortowej
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

masa śmietanowa:

  • 1 litr śmietanki kremówki 30%
  • dodałam 3 śmietan fixy (można zastąpić żelatyną)
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru

wiśnie:

  • 450 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml alkoholu lub rumu

dekoracja:

  • czekolada
  • czereśnie koktajlowe

Przygotowanie:

  1. CIASTO. W kąpieli wodnej, w dużej misce, rozpuszczamy czekoladę. Następnie lekko przestudzoną miksujemy z masłem do jednolitej konsystencji. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku i cukier. Na koniec miksujemy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej dużej misce ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno.
  3. Do białek dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy.
  4. Formę 24 cm smarujemy masłem i następnie lekko obsypujemy bułką tartą. Dla specjalistów polecam wyłożyć papierem. I przelewamy ciasto do formy.
  5. Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Do suchego patyczka. Mi wyszło jakieś 43 minuty 😛
  6. Biszkopt musi całkowicie ostygnąć.
  7. Kroimy biszkopta na 3 części. (Nawet mi się udało za pomocą nitki 😉
  8. Wiśnie gotujemy kilka minut z 1/2 szklanki wody i cukrem. Odcedzamy a szklankę soku mieszamy z alkoholem.
  9. Śmietanę (całonocne chłodzenie) ubijamy z cukrem i śmietan fixami na sztywno.
  10. Układamy I krążek ciasta. Naponczamy i układamy połowę  wiśni. Warstwa bitej śmietany 1/3 . Powtarzamy czynność z II krążkiem. Przykrywamy III krążkiem i nasączamy obłożyć warstwą bitej śmietany od góry i po bokach. Według własnej fantazji udekorować czekoladą i wiśniami (czereśniami).

tort szwarcwaldzki


14 Comments

    1. Ania

      od-kuchni Ten tort jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu :) Polecam :)
      Majana Musisz nadrobić zaległości, czekolada i wiśnie ze śmietanką to idealne połączenie :)
      gosia Ja też lubię torty lekkie ze śmietanką 😉
      Paula i aga (kulinarnespotkania) Dzięki! :)
      Ewa Biedr_ona Na pudełku mówisz, nieźle. Koniecznie przygotuj go :)
      wrotka_online Oj tak smakuje o wiele lepiej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>