Zapiekane muszle z nadzieniem paprykowo – serowym

Zapiekane muszle z nadzieniem paprykowo – serowym

  • 24 marca 2011

Mmm… pychota! Jeszcze teraz mam ochotę na kilka takich muszelek. W sam raz dla wielbicieli serów, delikatne, rozpływające się.  Dodałam oliwkę dla kontrastu smaków. I zamierzam takie muszle makaronowe podać na imprezę. Polecam je wszystkim.

 

Składniki na ok 22 muszle dla 2 osób:

  • muszle makaronowe 22 sztuki
  • zielone oliwki

nadzienie:

  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 camembert
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • szczypta soli, tymianku, oregano
  • 1/2 papryki, duszonej na maśle (pokrojonej w małą kostkę)

sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 średnia cebula
  • przyprawy: sól, szczypta cukru, oregano, tymianek, bazylia

Przygotowanie:

Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok 14 minut.

Cebulę kroimy i dusimy następnie dodajemy zmiksowane pomidory i gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.

Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy z duszoną papryką i serem mascarpone. Doprawiamy.

Camemberta kroimy na pół i następnie w ok  3 mm plasterki.

Sos przelewamy do naczynia do zapiekania.

Na dno muszelki układamy plasterek camemberta i nadziewamy ok 1 łyżeczką farszu. Postępujemy tak samo z pozostałymi muszlami. Na koniec wciskamy po 1/2 oliwki.

Muszle układamy w naczyniu z sosem. Zapiekamy ok 20 – 25 minut.

Smacznego!


muszle makaronowe nadziewane serem z sosem pomidorowym


1 Comments

  1. Pingback: Makaron Conchiglioni nadziewany kurczakiem i mozzarella, camembert zapiekany w sosie pomidorowym » makarony » Na Stole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>