Ziemniaki ze szpinakiem (indyjskie)

Ziemniaki ze szpinakiem (indyjskie)

  • 10 marca 2011

Jeśli lubicie ziemniaki z masłem to te na pewno również wam posmakują. Dodatkowo papryka, cebula mmm… Może być coś smaczniejszego i zdrowszego? Warto wypróbować z do dań mięsnych. Ja podam może trochę inaczej ale ze smażonym serem camembert. Warto wcześniej zaopatrzyć się w kozieradkę.

Składniki dla 2 osób:

  • 600 g małym ziemniaków (najlepiej jak będą podobnej wielkości)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 150 g szpinaku mrożonego (najlepiej liści)
  • 1 dużych pomidor
  • duża szczypta: mielonego kminku, kolendry, chilli, imbiru, soli, kozieradki
  • 1 duża łyżka masła

Przygotowanie:

Nie trzymałam się kurczowo oryginalnego przepisu. Zrobiłam troszkę inaczej.

po azji

Ziemniaki obrać, przekroić na połówki i gotować ok 10 minut. Odcedzić.Paprykę przekroić na 4 części a potem w paseczki.Cebulę pokroić w półtalarki. Podzielić na 2 części. Pierwszą podsmażyć na maśle z dodatkiem kminku, chilli i kolendry i potem odstawić. Drugą część cebuli zagotować w 1/2 szklanki wody, najlepiej w woku. Potem dodać ziemniaki, paprykę i szpinak oraz usmażoną cebulę. Zalać 3/4 szklanki wody i gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Następnie dodać pomidora i szczyptę imbiru i dosolić do smaku. Dusić jeszcze ok 5 – 10 minut.

Smacznego!

ziemniaki ze szpinakiem, papryką i cebuląŹródło: Kuchnia indyjska. Encyklopedia kulinarna. 1990

 


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>