Zupa krem selerowa

Zupa krem selerowa

  • 11 marca 2011

Generalnie to Wesoły nie lubi selera ani surówek z selerem. A ja uwielbiam selerową z rodzynkami. Ale postanowiłam, że zrobię zupę z selera. Można powiedzieć, że była smaczna. Ze śmietanką, krem selerowy pyszny. I co najlepsze  nawet Jemu smakowało 🙂  Można podać z grzankami.

Składniki:

  • 1 duży seler
  • 1 mała marchewka i pietruszka
  • kostka rosołowa albo warzywna
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz, sól
  • szczypta lubczyku (od siebie)

Przygotowanie:

Seler dobrze myjemy, obieramy dość cienko. Kroimy w małą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W garnku z ok  1 litrem wody i kostką gotujemy seler ok 40 minut z dodatkiem przypraw. Później dajemy marchewkę i pietruszkę i gotujemy jeszcze ok 15 minut do miękkości.

Wyciągamy liścia i ziarenka. Zupę miksujemy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i polewamy śmietanką.

Smacznego!

Źródło: Kuchnia makrobiotyczna.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *