Bardzo smakowite mini bułeczki z twarożkiem waniliowym. W sam raz na jeden kęs, idealne do porannej kawy lub herbaty. Takie bułeczki są o niebo lepsze od kupionych w sklepie. A żeby smak był ciekawszy dodałam po suszonej żurawinie.
Składniki na ok 18 małych bułeczek:
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 4 g suszonych drożdży
- 40 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- garść żurawiny
Masa serowa:
- 200 g twarogu (użyłam chudego)
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowego
- jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.
Należy pamiętać aby wszystkie składniki miały temp pokojową.
Przygotowanie:
- Na początek należy przygotować rozczyn z drożdży 2 łyżek mleka, łyżeczki mąki, szczypty soli i łyżeczki cukru. Jak urośnie to dodać resztę składników, roztopione masło z mlekiem, wyrobić ciasto i odstawić na ok 1,5 godz w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Pod koniec oczekiwania na ciasto można przygotować masę serową z wszystkich składników. Po prostu miksujemy je do jednolitej masy. Ja dodałam od siebie jeszcze łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
- Najprościej jest ciasto rozwałkować na ok 4 mm i szklanką wykrawać krążki, odczekać 10 minut i na środki zrobić wgłębienie palcami nałożyć masę serową. W środek włożyłam po żurawinie. Czekamy kolejne 10 – 15 minut.
- Piekarnik nastawiam na 180 st C. Każdą bułeczkę smaruję rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka.
- Pieczemy ok 17 minut na złoty kolor.
ba! kupione nigdy nie dorównają domowym! 🙂 chociaż czasami człoiwiek ma ochotę na taką gomółkę ze sklepu.. 😉
bardzo fajne 🙂 porywam jedną!
pyszne smaki dzieciństwa 🙂