Gordon Ramsay – dziwak czy geniusz kuchni?

Gordon Ramsay – dziwak czy geniusz kuchni?

  • 18 kwietnia 2011

Czy człowiek nie przebierający w słowach może zachwycać kulinarną perfekcją i wspaniałym smakiem potraw? Czy ekscentryczne zachowania powinniśmy uznać za dziwactwo, czy może część geniuszu Gordona Ramsaya? Oceńcie sami…

Pochodzący ze Szkocji popularny kucharz zdobywał doświadczenie w sztuce kulinarnej pod okiem mistrzów w całej Europie i obecnie sam stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy na świecie.

Od roku 2004 pojawia się w angielskich i amerykańskich programach kulinarnych Hell’s Kitchen (Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya), The F Word (Ku…jak kucharz) czy Ramsay’s Kitchen Nightmares (Kuchenne Koszmary), które zyskały wielką popularność również wśród polskich telewidzów.

Niewyparzony język i oryginalne pomysły przysporzyły mu wielu miłośników, jak i wrogów. W jednym ze swoich programów notorycznie nazywał zwierzęta hodowane pod specjalną kontrolą do finałowych dań imionami znanych kucharzy i brytyjskich celebrytów. Zachowania, które można by zbyć żartem, ukazują prześmiewczą naturę Gordona Ramsaya.

Ze względu na swoją osobowość, stał się w błyskawicznym tempie gwiazdą w brytyjskich mediach. Jego restauracje już dużo wcześniej zaczęły zdobywać rozgłos, uzyskując w 2001 r. trzy gwiazdki w przewodniku Michelin, a on sam już w 2000 r. otrzymał tytuł Kucharza Roku.

Dowodzi to, że obok ekscentrycznego charakteru, najważniejszą cechą Gordona Ramsaya jest jego dążenie do perfekcji. Jest przy tym człowiekiem, który sam nie przyjmując krytyki, dobitnie wyraża swoją opinię na temat innych osób.

Jego ekscesy z życia poza-kuchennego stają się często pożywką dla prasy. Można było przeczytać plotki o tym, że zdradza żonę, o jeździe samochodem pod wpływem alkoholu czy też o negatywnych wypowiedziach dotyczących kobiet i ich braku umiejętności kulinarnych.

Z drugiej strony zauważane jest jego zaangażowanie w działania charytatywne, jak zbiórka pieniędzy na budowę ośrodka pomocy rodzinom w Szkocji. Chyba właśnie budzenie tych skrajnych emocji sprawia, że Gordon jest zawsze „na językach”.

Kontrowersyjne opinie zdają się dominować nad jego wizerunkiem, jednak Ramsay wciąż zachowuje swoją oryginalność i żartobliwe, choć nieco ironiczne podejście do rzeczywistości. Przy tym ani przez chwilę nie przestaje zadziwiać swoim geniuszem kulinarnym. Perfekcja kulinarna w ostrym sosie ironii – to przepis na sukces Gordona Ramsaya.

Teraz każdy miłośnik gotowania może spróbować tego przepisu we własnej kuchni. We współpracy z firmą Royal Doulton powstała kolekcja pięknych, profesjonalnych produktów kuchennych sygnowanych nazwiskiem Gordona Ramsaya.

Zdjęcia tej wyjątkowej kolekcji oraz więcej pikantnych szczegółów z życia Gordona znajdziesz na stronie Ramsay.pl. Zajrzyj koniecznie już teraz!

ramsay_600x400


3 Comments

  1. majka

    A ja go lubie 🙂 I jego przepisy, ktore sa naprawde smaczne (wlasnie jeden z nich jest na moim blogu:) Widzialam tez ksiazke kulinarna wydana przez jego zone. Jamie Oliver powiedzial o niej, ze „wydaje lepsze ksiazki niz jej maz” :)) Przekonam sie jak tylko ja kupie 🙂

    Pozdrawiam.

  2. Maggie

    Przepadam za Gordonem. Ekscentryk, owszem, ale i kulinarny geniusz. No i charyzmy mu nie brakuje. A ze nie przebiera w slowach? W profesjonalnych kuchniach rzucanie miesem jest dosc powszechne, wiec to zaden wyjatek – tyle, ze on robi to na ekranach TV 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *