Hummus

Hummus

  • 14 kwietnia 2011

Hummus – potrawa kuchni arabskiej. Najzwyczajniej to pasta z ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini. Przede wszystkim podaje się z chlebkiem pita ale ja podałam ze zwykłymi grzankami. Aby zaostrzyć smak użyłam ostrej papryki i dodałam szczyptę natki pietruszki i szczypiorku. Coś dla wegetarian i wegan.

 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4  łyżki ziaren sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • przed podaniem: ostra papryka, natka pietruszki, szczypior

Przygotowanie:

Sezam zarumienić na suchej patelni. Jak ostygnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki. Jak pasta jest za sucha można dodać albo zimną wodę albo wodę z ciecierzycy.

Przed podaniem udekorować oliwą, papryką ostrą, pietruszką i szczypiorkiem.

Smacznego!

hummusZ widelcem po Azji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *