Jajka z dipem serowo-czosnkowym

Jajka z dipem serowo-czosnkowym

  • 19 kwietnia 2011

Takie jajka polecam osobom zabieganym, które jeszcze nie wiedzą, że to czas Świąt Wielkanocnych. Takie szybkie w przygotowaniu jajka z bardzo znanym i lubianym sosem czosnkowym, wzbogaconym o starty ser. Idealne na imprezę.  A tak przy okazji to dziś obchodzimy Dzień Czosnku, już trzeci raz.

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • majonez
  • kilka ząbków czosnku
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • starty żółty ser
  • przyprawy: sól, pieprz i ewentualnie jakieś oregano albo zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Takie jajka w przygotowaniu są banalnie proste. Jajka wystarczy ugotować na twardo, dla pewności polecam 8 – 9 minut w osolonej wodzie.

W miseczce mieszamy 2 łyżki majonezu z 1 łyżką jogurtu czy śmietany. Dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Z okazji Dnia Czosnku dałam 2 ząbki. Dokładnie mieszam i przyprawiam.

Połówki jajek najlepiej ułożyć w specjalnym talerzyku. Nałożyć po 1/2 łyżeczki dipu i jeszcze posypać startym serem. I na zakończenie można oprószyć czerwoną papryką.

Gotowe!19 kwietnia 2011r. - Dzień Czosnku

jajka z dipem czosnkowo - serowym


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *