Smażone pomarańcze na naleśnikach

Smażone pomarańcze na naleśnikach

  • 3 kwietnia 2011

Robiłam kiedyś dżem pomarańczowy do naleśników i był bardzo dobry.  A dziś trochę inne rozwiązanie. Pomarańcze smażymy na maśle z dodatkiem alkoholu. Podajemy również z niewielką ilością mascarpone. Pycha! :)

 

Smażone pomarańcze na naleśnikach przepis:

  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka masła
  • whiskey
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Przepis na ciasto naleśnikowe.

Pomarańczę myjemy. Kroimy na pól i każdą połówkę na 4 części. Wykrawamy ostrym nożykiem miąższ. Bez białych części, żeby nie było gorzkie. Kroimy na 3 części.

Na patelni podgrzewamy masło. Dodajemy owoce i smażymy dodając cukier waniliowy i kilka kropel alkoholu.

Naleśniki układamy na na pół i na pół. Na wierzch łyżeczka mascarpone i łyżeczka smażonych pomarańczy.

Smacznego!
naleśniki z pomarańczami i mascarpone


4 Comments

  1. Pingback: Smażone pomarańcze na naleśnikach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>