Sałatka jajeczna na Wielkanocne śniadanie

Sałatka jajeczna na Wielkanocne śniadanie

  • 20 kwietnia 2011
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Nowa odsłona sałatki jajecznej. Już nawet nie pamiętam od jak dawna ją znamy i przygotowujemy. Idealna na śniadanie dla całej rodziny. Doskonale się sprawdza, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Za chwilę Święta Wielkanocne, więc może będziecie chcieli właśnie taką sałatkę podać do stołu? :)

Składniki:

  • 1 torebka ugotowanego ryżu białego
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż najlepiej jak będzie sypki. Jajka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Moja mama ma taką starą fajną tarkę specjalnie do jajek. W dużej misce mieszamy ryż, jajka, odsączoną kukurydzę z 2 łyżkami majonezu. Jak trzeba dajemy więcej. Do smaku solimy i pieprzymy.

Można sałatkę urozmaicić świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Ja osobiście wolę ze szczypiorkiem.

Sałatkę można przygotować kilka godz przed podaniem. Ale szczypior najlepiej wymieszać właśnie przed zaserwowaniem.

Smacznego!

salatka jajeczna na wielkanocne sniadanie


3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>