Sałatka na Wielkanoc z jajkiem i szparagami

Sałatka na Wielkanoc z jajkiem i szparagami

  • 11 kwietnia 2011

Sezon na szparagi powoli się rozpoczyna. A ja odnalazłam przepis na pyszną sałatkę ze szparagami  w roli głównej a do tego jajeczka. Iście Wielkanocne i wiosenne klimaty. Myślę, że pomidorki koktajlowe nadadzą sałatce większego uroku.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 średni pomidor lub kilka koktajlowych
  • 1 mała cebulka
  • mały słoiczek szparagów konserwowych
  • pieprz
  • koperek świeży lub suszony
  • sos: oliwa, suszony koperek, czosnek sok z cytryny

Przygotowanie:

Najlepiej układać od razu przed podaniem.  Odcedzone szparagi, potem jajko i pomidora, pokrojone na 6 – 8 części. Na wierzch posypać krążkami cebulki, koperkiem i pieprzem.

Sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczypta koperku. Mieszamy i polewamy sałatkę.

Smacznego!

salatka z jajkiem i szparagami

 


3 Comments

  1. chanel55

    Sezon na szparagi sie rozpoczyna, dlatego bym uzyla swiezych a nie z puszki, sa juz dostepne, wcale nie drogie a smakuja 100 razy lepiej. Rezepta w sumie prosta ale smakowita i zdrowa, ja jeszcze skrapiam minimalnie olejem z pestek dyni. Nie musi byc ciagle ta tradycyjna salatka jarzynowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *