Tortilla, Quesadilla, Burrito, Nachos

Tortilla, Quesadilla, Burrito, Nachos

  • 30 kwietnia 2011

Czasem chce się przygotować coś samodzielnie szukając smaku podobnego jak w barze – restauracji. W pewien weekend gościła u mnie kuchnia meksykańska. Przygotowałam najpierw tortille ale było ich tak dużo, że zrobiłam jeszcze inne dania. Przedstawiam domowy sposób na Tortilla, Quesadilla, Burrito, Nachos.

Tortilla w kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw.

Składniki:

  • 1 łyżeczka soli
  • 50 gram masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki kukurydzianej
  • ok 200 – 400 g mąki pszennej (zależy ile będzie potrzebne do wyrobienia ciasta)

Przygotowanie:

Masło podgrzewamy z mlekiem aż się rozpuści. Mieszamy i wsypujemy proszek do pieczenia i sól. Dalej wyrabiamy ciasto dodając tyle mąki aby ciasto było gęste, elastyczne i nie kleiło się do rąk.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie fromujemy kulki wielkości  małej limonki 🙂 (Komarka mówi, że powinno wyjść ich 12 ale ja miałam ok 20).  Kulki muszą znowu poczekać minimalnie 30 minut.

Nagrzewamy patelnie ale nie natłuszczamy jej, ma być sucha.

Każdą kulkę ciasta wałkujemy na placek. Ja podsypywałam mąką.

Placki smażymy z obu stron, aż będą rumiane, chrupiące. Mogą pojawić się pęcherzyki.

tortilla z maki kukurydzianej i pszennej

Inspiracja

………………………………………………………………..

Quesadilla z serem, sosem pomidorowym czyli dwie tortille zapiekane z dużą ilością sera.

Składniki:

  • 2 tortille ( z wcześniejszego przepisu)
  • do sosu: puszka pomidorów, cebula, czosnek, chilli (może być świeża), tymianek, oregano, majeranek, szczypta cukru
  • ser żółty w kostce

Przygotowanie:

Pierwszy placek smarujemy sosem i układamy sporą ilość startego sera. Przykrywamy drugim plackiem i zapiekamy przez ok 10 – 15 minut aż ser się roztopi.

Quesadilla………………………………………………………………..

Burrito

Składniki:

  • tortille
  • sałata masłowa
  • tofu marynowane pokrojone w słupki
  • pomidor w plasterkach
  • paski papryki
  • majonez

Przygotowanie:

Na ciepłą tortille układamy sałatę i pozostałe składniki. Może dowolnie zmieniać składniki według własnych upodobań.


………………………………………………………………..

NACHOS

Składniki:

  • tortille
  • chilli
  • słodka papryka

Przygotowanie:

Tortille nożem do pizzy kroimy na 6 lub 8 części. Posypujemy przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.

Pieczemy w piekarniku ok 10 – 15 mi nut. Aż się lekko zarumienią. Najlepiej sprawdzać co kilka minut.

Podawać z sosem meksykańskim lub innym ulubionym dipem.

nachos


7 Comments

  1. trzcinowisko

    Nawet nie wiesz jak ucieszyłaś mnie tym postem:)
    Po ppppierwsze uwielbiam kuchnię meksykańska…po drugie lubie robic tortille w domu…po trzecie zachwyciło mnie że każda wersja jest bez mięsa…ostatnio trochę o meksykaniakach zapomniałam ale ciepło sie robi więc wszystko w zgodzie z temperamentem by było:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *