Muffinki z nashi i cynamonem

Muffinki z nashi i cynamonem

  • 20 maja 2011

Nashi czyli gruszka chińska. Mi w smaku przypomina i jabłko i gruszkę.  Najlepiej ją zjeść schłodzoną. Ale tym razem wykorzystałam ją do moich ulubionych babeczek. Wzmocniłam doznania smakowe odrobiną cynamonu. I teraz możecie sobie wyobrazić jak pięknie musiało pachnieć w całym domu gdy się piekły…

Składniki:

  • 1 owoc nashi
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3  szklanki oleju

Przygotowanie:

Wymieszać składniki suche i mokre osobno, połączyć razem.

Nashi dokładnie umyć. Nie obierałam ze skórki. Pokroiłam w małą kostkę. Wymieszałam z ciastem i cynamonem.

Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st C, ok 15 – 20 minut.

Gotowe!

muffinki z chińską gruszką - nashi i cynamonem


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *