Muffinki z rabarbarem

Muffinki z rabarbarem

  • 11 maja 2011

Na blogach można spotkać wiele przepisów na muffinki z rabarbarem. Trzeba się spieszyć, żeby nas nie ominął sezon na rabarbar. A takie babeczki to najszybszy deser. I ten smak wakacji…  Do tego najlepiej podać Cappuccino i można zatracić się we wspomnieniach…

 

Składniki:

  • 1 łodyga rabarbaru – na 6 muffinek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3  szklanki oleju

Przygotowanie:

Wymieszać składniki suche i mokre osobno, połączyć razem. Wypełnić formę do muffinek na 2/3 wysokości.

Rabarbar obrać, pokroić w kostkę albo plasterki. Powciskać do ciasta.

Idealnie do muffinek pasuje kruszonka. Można przygotować z 1 łyżki masła.

Pieczemy przez ok 15 – 20 minut w 180 st. C.

muffinki z rabarbarem i kruszinka


5 Comments

  1. babe

    Ile oleju? U mnie nie wyświetla się. Jest tylko: „1/szklanki”
    Czy składniki są na 6 szt? Czy tylko jedna łodyga rabarbaru na 6, a przepis na 12?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>