Pomidory nadziewane serkiem na szynce

Pomidory nadziewane serkiem na szynce

  • 24 maja 2011

Niedługo będziemy obchodzić Dzień Mamy.  Moja propozycja to pomidory nadziewane twarożkiem, podane na szynce z rzodkiewką kwiatkiem.  Oprócz tego pomidora można podać na śniadanie np w diecie Dukana. Zamiast szynki można użyć sera żółtego.

 

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 12 plastrów szynki
  • 4 rzodkiewki
  • szczypior
  • kubeczek serka wiejskiego
  • pieczywo
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

RZODKIEWKA KWIATEK:

Wcześniej robimy kwiatka z rzodkiewki.  Rzodkiewkę dokładnie myjemy, obcinamy końcówki. I z góry nacinamy. Wkładamy do miski z zimną wodą i do lodówki na ok 2 godz.

NADZIEWANY POMIDORY:

Pomidory dokładnie myjemy, ucinamy z góry „kapelusz”. Łyżką do melona wydrążamy środek.

Serek mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.  Faszerujemy nim pomidory.

Na talerzu układamy kromkę chleba. 3 plasterki szynki zwinięte w rulon. Układamy pomidora i na wierzch dajemy rzodkiewkę.

Można przyozdobić świeżą bazylią lub oregano.

Gotowe!

pomidor faszerowany na szynce z rzodkiewką


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *