Sos szparagowy z tofu do ryżu

Sos szparagowy z tofu do ryżu

  • 5 maja 2011

Przygotowanie tego obiadu jest bardzo proste a z talerza znika w mgnieniu oka. Sezon na szparagi się rozpoczął. Warto kupić świeżutkie i przygotować je samemu. Gotowanie szparagów wcale nie jest trudne. A smak o niebo lepszy od tych konserwowych. A do sosu można użyć zamiast tofu fileta z kurczaka. I lampka białego wina…

Składniki dla 2 osób:

  • 500 g białych świeżych szparagów
  • do gotowania szparagów: po 1/2 łyżeczki cukru, soku z cytryny, soli
  • szklanka śmietanki kremówki lub innej, która się nie waży podczas gotowania (creme fine)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • 2 torebki ryżu
  • 1 kostka tofu marynowanego
  • 1 średnia cebula

Przygotowanie:

GOTOWANIE SZPARAGÓW

Bierzemy jednego do ręki i odłamujemy końcówkę. Złamie się w odpowiednim miejscu :) Obieraczką do warzyw obieramy część włóknistą. Tak od połowy lub troszkę wyżej. Gotujemy najlepiej w wysokim wąskim garnku. Wlewamy wody aby sięgała do 1/3 wysokości szparagów. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Do gotującej się wody wkładamy szparagi, główkami do góry :) Gotujemy ok 7-8 minut. Odcedzamy. Kroimy w 1 cm kawałki.

SOS:

Gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu. Najlepiej smakuje biały.

Cebulę dusimy na maśle. Dodajemy śmietanki, przyprawy, można dodać innych, ulubionych do sosu śmietanowego. Dodajemy szparagi i pokrojone w kostkę tofu. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać mąkę wymieszaną w wodzie.

Przed podaniem można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki, w zależności od gustu.

 

Smacznego!


4 Comments

  1. Pingback: Zupa krem szparagowa » Przepisy na zupy » Na Stole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>