Zapiekane spaghetti z kukurydzą i oliwkami

Zapiekane spaghetti z kukurydzą i oliwkami

  • 2 maja 2011

Taki zapiekany makaron smakuje troszkę inaczej. Sos przygotowany z kukurydzy z dodatkiem zielonych i czarnych oliwek. Jak dla mnie ciekawe rozwiązanie do sałatek np. greckiej. Makaron należy ugotować najlepiej minutę krócej, w piekarniku jeszcze zmięknie.

 

Składniki:

  • makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)
  • puszka pomidorów
  • puszka kukurydzy z oliwkami
  • średnia cebula
  • przyprawy: sól, cukier, oregano, tymianek, chilli
  • olej lub oliwa

Przygotowanie:

 

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy pomidory (ja dodatkowo miksuje). Przyprawiamy szczypta soli i cukru. Dusimy ok 10 minut. Dodajemy resztę przypraw do smaku. Mieszamy kilka minut i dodajemy odcedzoną kukurydzę.

W naczyniu żaroodornym mieszamy makaron z sosem. Można dodać starty żółty ser.

Zapiekamy ok 20 minut w 180 st C (piekarnik wcześniej nagrzewamy). Makaron będzie bulgotać a ser lekko się zrumieni.

 

Danie gotowe, smacznego!

zapiekane spaghetti z sosem kukurydza i oliwkiPrzepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2


4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>