Zupa krem szparagowa

Zupa krem szparagowa

  • 17 maja 2011
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Zupa ze szparagów, szczególnie kremowa to niebo w gębie. Wiedzą o tym wszyscy Ci, którzy już taką jedli. Zupę przygotowuje się w kilka chwil. Jest doskonałą przystawką. I aż bym sobie teraz ją zjadła jeszcze raz… Polecam szczególnie białe szparagi.  A dla niespodzianki można pokroić 1 szparaga i dodać do miseczki :)

Składniki dla 2 osób:

  • 3/4 litra bulionu warzywnego (ja miałam z kostki ale można samemu ugotować)
  • 500 g białych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2  szklanki mleka lub śmietanki 30%
  • przyprawy

Przygotowanie:

Szparagi gotujemy tak samo jak tutaj.  Wodę z gotowanie zostawiamy do bulionu warzywnego z kostki :)

Szparagi miksujemy.

Masło rozpuszczamy i mieszamy rózgą z mąką. Mieszając ciągle dolewamy bulion. Następnie mleko lub śmietankę (ja użyłam mleka). Gotujemy kilka minut.

Dodajemy zmiksowane szparagi. Doprawiamy do smaku. Ja tylko solą i pieprzem. Do dekoracji użyłam natki pietruszki.

Gotujemy ok 5 minut na małym gazie mieszając.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

kremowa zupa szparagowa


3 Comments

  1. donia

    Uwielbiam precyzyjne sformułowania, zwłaszcza w przepisach, typu 1/2 mleka lub smietanki. 1/2 czego, szklanki, litra czy czego? jeżeli smietanki to ilu %? W gotowaniu takie niepozorne szczegóły maja ogromne znaczenie dla efektu końcowego. Więc jak sie ktoś zabiera za podawanie przepisów to trzeba robic to rzetelnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>