Ciasteczka kokosowe z czereśniami

Ciasteczka kokosowe z czereśniami

  • 15 czerwca 2011

Te ciasteczka kokosowe z czereśniami można przygotować w 30 minut.  Warto je zrobić z rana póki nie jest jeszcze tak gorąco.  Pasują idealnie do kawy i herbaty, a w szczególności lemoniady czy innych napojów orzeźwiających.

Składniki na kilkanaście ciastek z czereśniami:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • szczypta soli
  • garść czereśni bez pestek
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych + do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz czereśni mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Może nam się wydawać, że jest za tłuste.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na wyłożoną papierem blachę, zachowując spore odległości między ciastkami. Urosną.

W każdą kulkę wciskamy czereśnię bardzo lekko spłaszczając. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Pieczemy ok 15 minut w 180 st C.  Po upieczeniu należy odczekać 5 minut aż przestygną.

Gotowe!

ciastka kokosowe z czereśniami

ciastka z czereśnia kokosowe

8 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>