Granita truskawkowa

Granita truskawkowa

  • 18 czerwca 2011

Granita to deser włoski, coś między sorbetem a lodem. Klasycznie występują o smaku pomarańczowym, cytrynowym czy kawowym. Bardzo dobra alternatywa dla lodożerców, wystarczy zamienić cukier słodzikiem. Szczególnie polecana dla osób na diecie odchudzającej.

Składniki na 2 porcje granity truskawkowej:

  • 2 szklanki truskawek
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Umyte truskawki miksujemy z wodą i cukrem. Przekładamy do pojemnika z przykrywką i zamrażamy. Średni czas przygotowania to 4 godziny. Co godzinę należy granitę przemieszać widelcem.

Gotowe!

granita truskawkowa


10 Comments

  1. Paula

    hah, wczoraj ją zrobiłam i wsadziłam do zamrażarki i dziś mi się śniło, że wyjęłam z niej coś na wzór lodów truskawkowych, zamiast granity, która przecież jest bez dodatku mleka itp ;P …aż sprawdzę ;P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *