Jadłam bób pierwszy raz i jestem zadowolona z nowego odkrycia. Na początek przygotowałam prosty makaron z bobem. Okazało się, że samo gotowanie bobu nie sprawia żadnych problemów i od razu zaczęłam sobie wymyślać inne potrawy, które można przygotować z bobem.
Składniki na makaron z bobem dla 2 osób:
- 1 szklanka ugotowanego bobu
- posiekany szczypiorek 3 łyżki
- tymianek
- 2 porcje ugotowanego makaronu
- śmietana do sosów (u mnie creme fine)
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- parmezan
Jak ugotować bób?
Nasiona myjemy pod bieżącą wodą, zimną. Przebieramy. Wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą – 2 razy więcej niż nasion bobu. Dodajemy 1/2 łyżeczki cukru oraz soli i zagotowujemy pod przykryciem. Gotujemy ok 15 minut świeży bób a jeśli jest starszy to może być nawet 25 – 30 minut. Należy sprawdzać czy bób jest już ugotowany. Pilnujemy żeby się nie rozgotował. Odcedzamy i po ostygnięciu należy obrać ze skórki.
Przygotowanie makaronu z bobem:
Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy bób, szczypiorek, śmietankę 3/4 szklanki i tymianek (do smaku), sól, pieprz.
Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Po czym dodajemy makaron i mieszamy.
Podajemy posypując startym parmezanem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2
Ciekawa propozycja. Uwielbiam bób i nigdy nie mam go dośc 🙂 Miłej niedzieli 🙂
Bób kocham i szczerze powiedziawszy jestem od niego uzależniona;) Bardzo ciekawa propozycja