Makaron z bobem

Makaron z bobem

  • 26 czerwca 2011

Jadłam bób pierwszy raz i jestem zadowolona z nowego odkrycia. Na początek przygotowałam prosty makaron z bobem. Okazało się, że samo gotowanie bobu nie sprawia żadnych problemów i od razu zaczęłam sobie wymyślać inne potrawy, które można przygotować z bobem.

Składniki na makaron z bobem dla 2 osób:

  • 1 szklanka ugotowanego bobu
  • posiekany szczypiorek 3 łyżki
  • tymianek
  • 2 porcje ugotowanego makaronu
  • śmietana do sosów (u mnie creme fine)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • parmezan

Jak ugotować bób?

Nasiona myjemy pod bieżącą wodą, zimną. Przebieramy. Wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą – 2 razy więcej niż nasion bobu. Dodajemy 1/2 łyżeczki cukru oraz soli i zagotowujemy pod przykryciem.  Gotujemy ok 15 minut świeży bób a jeśli jest starszy to może być nawet 25 – 30 minut. Należy sprawdzać czy bób jest już ugotowany. Pilnujemy żeby się nie rozgotował. Odcedzamy i po ostygnięciu należy obrać ze skórki.

Przygotowanie makaronu z bobem:

Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy bób, szczypiorek, śmietankę 3/4 szklanki i tymianek (do smaku), sól, pieprz.

Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Po czym dodajemy makaron i mieszamy.

Podajemy posypując startym parmezanem.

Smacznego!

makaron z bobemPrzepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>