Makaron z truskawkami i chili

Makaron z truskawkami i chili

  • 24 czerwca 2011

Już długo za mną chodziły truskawki na ostro a konkretnie z chili. Przepis zainspirowany pozytywna kuchnią. Pyszny makaron z truskawkami i chili, ostry ale jednocześnie truskawkowy – słodki. Warto go spróbować. Proponuję również zaopatrzyć się w coś do picia.

Składniki na 2 porcje makaronu z truskawkami i chili:

  • 400 g makaronu
  • 2 szklanki truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka masła
  • 1 czerwona papryczka chili

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Chili można pokroić w całości w talarki, dusimy na maśle. Dalej dodajemy 1,5 szklanki zmiksowanych truskawek. Reszta do dekoracji. Gotujemy kilka minut na małym ogniu.

Dodajemy mleko, ocet balsamiczny, kakao, mieszamy i dalej gotujemy przez chwilę.

Makaron układamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym, ozdabiamy truskawkami.

Smacznego!

makaron spaghetti z truskawkami i chiliPrzepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2

2 Comments

  1. kasia

    Tak juz chyba od dwoch dni mysle, czy moje pociechy zjedza typowo polskie danie: makaron z truskawkami! 🙂 Tyle, ze w wersji prostej i jasnej, bez chilli na pewno :):):) A Twoja, taka bardziej dorosla bardzo mi sie podoba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *