Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

  • 25 czerwca 2011

Jestem ogromną fanką pierogów z owocami. A grzechem by było nie wykorzystać truskawek. Można pierogi z truskawkami podać ze śmietanką lub z masełkiem i posypać cukrem pudrem. Mogą stanowić danie na obiad albo na kolację.

Składniki na pierogi z truskawkami:

  • 500 g mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka truskawek pokrojonych w ćwiartki
  • cukier puder
  • masło

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą i żółtkiem. Zagniatamy ciasto ok 2 minuty, stopniowo dodając gorącą wodę. Na koniec dodajemy olej i dalej zagniatamy. Przykrywamy ściereczką na ok 15 minut. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i z każdej po kolei wałkujemy krążki.

W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju.

Lepimy pierogi z truskawkami. Ja brałam ćwiartkę lub dwie.

Gotujemy ok 2 -3 minut od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia pierogów. Najlepiej samemu sprawdzić czy są gotowe.

Podajemy z śmietaną, masełkiem lub tylko z cukrem pudrem.

Smacznego!

 

pierogi z truskawkami

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *