Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

  • 13 czerwca 2011

Jeśli już nie macie pomysłu co zrobić ze szpinakiem, a pierogi ruskie już były 3 razy w ostatnim miesiącu, to polecam zrobić pyszne pierogi ze szpinakiem i twarogiem. Cóż mogę dodać, jeśli nie zrobicie nie będziecie wiedzieć jakie są smakowite i proste w wykonaniu.

Składniki:

nadzienie szpinakowe:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 250 g białego sera
  • 1 cebula (posiekana)
  • 1 – 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta tymianku
  • 2 łyżki oleju


ciasto pierogowe:

  • 500g mąki
  • 330ml wody gorącej
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

Nadzienie szpinakowe:

Cebule szklimy na oleju, dodajemy szpinak i dusimy. Dodajemy czosnek i przyprawiamy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z twarogiem. Odciskamy nadmiar wody.

Wyrabiamy ciasto na pierogi:

Mąkę mieszamy z solą, następnie mieszamy z żółtkiem i wodą. Zagnaitamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i dalej zagniatamy. Rozwałkujemy ciasto i wykrawamy krążki.

Przygotowujemy pierogi ze szpiankiem.

Gotujemy w osolonej wodzie.

Przed podaniem można polać roztopionym masłem i posypać szczypiorkiem.

P.S. Oczywiście teraz w sezonie można użyć świeżych liści, ale nie umiem powiedzieć ile ich trzeba.

Smacznego!

pierogi ze szpinakiem

Doprawianie szpinaku. 

6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *