Jeśli już nie macie pomysłu co zrobić ze szpinakiem, a pierogi ruskie już były 3 razy w ostatnim miesiącu, to polecam zrobić pyszne pierogi ze szpinakiem i twarogiem. Cóż mogę dodać, jeśli nie zrobicie nie będziecie wiedzieć jakie są smakowite i proste w wykonaniu.
Składniki:
nadzienie szpinakowe:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 250 g białego sera
- 1 cebula (posiekana)
- 1 – 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta tymianku
- 2 łyżki oleju
ciasto pierogowe:
- 500g mąki
- 330ml wody gorącej
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Nadzienie szpinakowe:
Cebule szklimy na oleju, dodajemy szpinak i dusimy. Dodajemy czosnek i przyprawiamy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z twarogiem. Odciskamy nadmiar wody.
Mąkę mieszamy z solą, następnie mieszamy z żółtkiem i wodą. Zagnaitamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i dalej zagniatamy. Rozwałkujemy ciasto i wykrawamy krążki.
Przygotowujemy pierogi ze szpiankiem.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Przed podaniem można polać roztopionym masłem i posypać szczypiorkiem.
P.S. Oczywiście teraz w sezonie można użyć świeżych liści, ale nie umiem powiedzieć ile ich trzeba.
Smacznego!
Znakomity pomysl! Ja juz wlasnie nie bardzo wiem, co robic ze szpinakiem! 🙂
bardzo pyszny pomysł, lubię szpinak.
takie letnie połączenie w pierogach zapowiada się przepysznie 🙂
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem a Twoje wyglądają rewelacyjnie:)
Gdybym mogła to bym zaprosiła Was 🙂
Bardzo pyszne 🙂 Dziękuję za przepis:)