Sadzone jajko na szpinaku

Sadzone jajko na szpinaku

  • 11 czerwca 2011

Propozycja na letnie śniadanie.  Warto wykorzystać świeże liście szpinaku, póki jest jeszcze dostępny na rynku. Podajemy z bułką lub chlebem. Takie jajko sadzone na szpinaku jest bardzo proste w wykonaniu.

 

Składniki na 1 porcję sadzonego jajka na szpinaku:

  • 1 garść liści szpinaku
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • olej

Przygotowanie:

Szpinak dobrze myjemy, wrzucamy do małego rondelka z 3/4 szklanki wody i gotujemy z solą kilka minut. Odcedzamy.

Na patelni, podsmażamy cebulkę i dodajemy szpinak (można go pokroić).  Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz.

Smażymy jajko sadzone. Przyprawiamy również solą, pieprz i z drugiej strony ostrą papryka. Przekładamy na talerz ze szpinakiem.

Smacznego!
Czas na szpinak!

 

jajko sadzone na szpinaku

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *