Sałatka sycylijska albo meksykańska

Sałatka sycylijska albo meksykańska

  • 9 czerwca 2011

Jedna z moich ulubionych sałatek. Spotkałam się już z kilkoma jej wersjami. Doskonale pasuje na imprezę, śniadanie czy kolację. Można ją też podać np. z pieczonym filetem kurczaka lub mięsem z grilla. Jest łatwa w przygotowaniu i szybko znika.

Składniki na dużą miskę:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • słoiczek ogórków konserwowych (ja użyłam meksykańskich)
  • 1 papryka czerwona
  • 400 g żółtego sera w plasterkach
  • 200 g suchego makaronu (np. kolanka)
  • majonez
  • musztarda

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu, jeszcze ciepły można przemieszać z łyżką oliwy czy oleju.

Paprykę, ogórki i ser kroimy w paseczki, najlepiej cienkie. Kukurydzę i fasolę odcedzamy.

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, dodając ok 1 – 2 łyżek majonezu i 1 łyżeczkę musztardy.  Przechowywać w lodówce.

Można podać z mięsem lub bagietką.

 

sałatka meksykanskaPrzepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>