Smażone pierogi z czereśniami

Smażone pierogi z czereśniami

  • 21 czerwca 2011

Wiadomo gdy nadchodzi lato, a dziś pierwszy dzień, robimy pierogi z owocami sezonowymi, można tu wymienić prawie wszystkie. Zrobiłam smaczne pierogi z czereśniami ale dodatkowo jest podsmażyłam na maśle. Mmm… pychotka.

Składniki na 2 porcje pierogów z czereśniami:

  • 500 g mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok 3/4 szklanki gorącej wody
  • 2 duże garście wydrylowanych czereśni
  • cukier puder
  • masło

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą i żółtkiem. Zagniatamy ciasto ok 2 minuty, stopniowo dodając gorącą wodę. Na koniec dodajemy olej i dalej zagniatamy. Przykrywamy ściereczką na ok 15 minut. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i z każdej po kolei wałkujemy krążki.

W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju.

Lepimy pierogi z czereśniami. Ja wkładałam 2 połówki.

Gotujemy ok 2 -3 minut od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia pierogów. Najlepiej samemu sprawdzić czy są gotowe.

Odcedzamy i podsmażamy na maśle. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

smazone pierogi z czeresniami

 

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *