Książka „South African Cookbook”

Książka „South African Cookbook”

  • 14 lipca 2011

Książka ta pokonała aż 10 000 km, aby do mnie dotrzeć. Otóż Wesoły przywiózł ją z Kapsztadu, stolicy Republiki Południowej Afryki. To tam przeszczepiono w 1967r. po raz pierwszy ludzkie serce.

….

South African Cookbook

W książce można odnaleźć przepisy znane nam bardzo dobrze. Dlaczego? Otóż w XVII wieku zaczęli się tam osiedlać Europejczycy, głównie z Holandii. Obecnie miasto i kraj jest bardzo zróżnicowany narodowościowo. W związku z czym kuchnia jest też zróżnicowana.

South African Cookbook

Książka „South African Cookbook” wydawnictwa Readers Digest, w oprawie twardej, połyskującej. To aż 400 stron treści i dużo kolorowych, przejrzystych zdjęć i grafik. W książce jest bardzo dużo opisów ułatwiających korzystanie z zamieszczonych przepisów.

South African Cookbook

Podzielona jest na trzy główne części: Przepisy, Przyjęcia i Porady.

Pierwsza część to zebrane przepisy kuchni afrykańskiej tradycyjnej i nowoczesnej. Rozdział został podzielony na podrozdziały tj. przystawki, zupy, ryby, mięso, drób, grillowanie, pierogi,nadziewane, warzywa i sałatki, makarony i ryż, jaja i sery, desery i puddingi, chleb i ciasta, przetwory i dżemy.

South African Cookbook

Druga część opisuje rodzaje i menu na przyjęcia, serwowanie wina i przepisy na drinki.

Trzecia część to porady dotyczące gotowania, np. sposoby mrożenia, przydatne przybory kuchenne i słowniczek.

Pojawia się nawet przepis na Borsch.

South African Cookbook

Dostałam również kilka różnych przypraw np. Chakalaka.

South African Cookbook

INFORMACJE O KSIĄŻCE:

  • tytuł: „South African Cookbook”
  • edycja: Vincent Lerous
  • liczba stron: 400
  • wymiary: 260 mm x 255 mm
  • język angielski
  • ISBN: 9781919750590

 


5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *