Leczo z fasolką szparagową

Leczo z fasolką szparagową

  • 11 lipca 2011

Kolejna propozycja dania jednogarnkowego. Tym razem przygotowałam leczo z fasolką szparagową. Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i długo czekać nie trzeba. Warto przygotować z dwóch porcji, na drugi dzień jest o wiele smaczniejsza.

Składniki na leczo z fasolką szparagową dla 2 osób:

  • 3 średnie cukinie (obrane, pokrojone w talarki)
  • 1 duży bakłażan (pokrojony w półtalarki)
  • 1 czerowona papryka (pokrojona w paski)
  • 1 duża cebula (pokrojona w w kostkę)
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka (pokrojona w talarki)
  • 2 garście żółtej fasolki szparagowej
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, majeranek, lubczyk
  • olej
  • kostka warzywna

Przygotowanie:

W średnim garnku, na oleju szklimy cebulę. Dodajemy cukinie i dusimy ok 5 minut. Dodajemy bakłażana i dusimy ok 10 – 15 minut. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę, marchewkę i pomidory (pokrojone w kostkę). Dodaję wywar warzywny.  Całość dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z pieczywem.
Jeśli chcemy mieć wersję mięsną można dodać podsmażoną kiełbasę.

Smacznego!

leczo albo ratatuj z fasolką

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>