Makaron spaghetti z sosem tuńczykowym

Makaron spaghetti z sosem tuńczykowym

  • 18 lipca 2011

Propozycja na szybki obiad czyli makaron z sosem tuńczykowym. Oczywiście spaghetti można zamienić na inny makaron, np. wstążki lub świderki. Wyczuwalność smaku tuńczyka można regulować ilością dodanej natki pietruszki.

Składniki na 2 – 3 sosu tuńczykowego:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (odciśnięty)
  • 25 dag pieczarek
  • 10 g masła
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 kostki bulionowej warzywnej
  • posiekana natka pietruszki
  • do smaku: sól, pieprz, cukier
  • 2 porcje makaronu

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu.

Pieczarki obieramy i kroimy na 6 – 8 części, dusimy na maśle.

Pomidory z puszki miksujemy. Na patelnie dodajemy 1 łyżkę masła, dodajemy czosnek, mieszamy kilka razy i zalewamy pomidorami. Dodajemy przyprawy i rozkruszoną kostkę. Po ok 10 minutach sos powinien zmienić konsystencję.

Dodajemy odciśniętego tuńczyka, pieczarki i 1 – 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Na talerz układamy makaron i polewamy sosem. Dekorujemy natką.

Smacznego!

makaron spaghetti z sosem tunczykowymPrzepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2

H. Szymanderska; Lane, leniwe, śląskie; 2001

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *