Makaron z bakłażanem

Makaron z bakłażanem

  • 23 lipca 2011

Moje ulubione leczo i ratatuj już robiłam kilka razy. Nadal jednak mam ochotę jeść dania z bakłażanem. Przypadł mi do gustu przepis na makaron z bakłażanem z patelni. Danie wyszło bardzo smaczne i żałuję że taka porcja jednak nie starczyła na kolację…

Składniki na 2 porcje makaronu z bakłażanem z patelni:

  • 1 duży bakłażan ( umyty i pokrojony w kostkę)
  • 1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 duży pomidor ( bez skórki i pokrojony w kostkę)
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1/4 strąka papryki czerwonej (pokrojona w kostkę)
  • do smaku: sól, pieprz, chili,
  • oliwa
  • 2 porcje dowolnego makaronu

Przygotowanie:

Rozgrzewali oliwę na patelni i szklimy cebulę. Dodajemy bakłażana i podsmażamy ok 5 minut. Następnie dodajemy paprykę i pomidora. Smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy bulionem, dorzucamy rodzynki  i dusimy na mniejszym ogniu. Doprawiamy do smaku. Należy pamiętać aby mieszać, żeby się nie przypaliło.

W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.

Odcedzony makaron przekładamy do patelni z bakłażanem i mieszamy ze sobą. Można dodatkowo polać oliwą.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>