Muszle nadziewane kurczakiem w sosie pomidorowym

Muszle nadziewane kurczakiem w sosie pomidorowym

  • 13 lipca 2011

To danie polecam na niedzielny obiad. Nie jest trudne i długie w przygotowaniu a wygląda i smakuje bardzo dobrze. Ser mozzarella można zamienić na camembert. W wersji wegetariańskiej używamy marynowanego tofu zamiast kurczaka.

Składniki na 2 porcje muszli Conchiglioni nadziewanych kurczakiem, mozzarellą w sosie pomidorowym:

  • filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 kulki mozzarelli
  • garść zielonych oliwek
  • sos pomidorowy (np. z tego przepisu)
  • oliwa
  • makaron Conchiglioni (duże muszle) ok 20 – 25 sztuk

Przygotowanie:

Makaron ugotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy na al dente.

Kurczaka kroimy w mała kostkę, mieszamy z przyprawą i 2 łyżkami oliwy. Odstawiamy na min 30 min i obsmażamy.

Mozzarellę kroimy w małą kostkę. Można tez użyć camemberta.

Muszle nadziewamy kurczakiem i serem. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Dodajemy sos pomidorowy (można użyć gotowego sosu). Jeśli zostanie ser, możemy go rozsypać na wierzch. Na koniec posypać oliwkami.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 30 minut.

Smacznego!

zapiekane muszle z kurczakiem w sosie pomidorowymPrzepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>