Pierogi z bobem i szpinakiem

Pierogi z bobem i szpinakiem

  • 26 lipca 2011

A co powiecie na takie oto pierogi? Sezon szpinakowy powoli się kończy. Może coś z historii: Pitagoras święcie wierzył, iż bób stanowi „metempsychotyczny” łącznik między ziemią, a piekłem „Jedzenie bobu jest zbrodnią, którą da się porównać ze zjadaniem głów własnych rodziców.”  Źródło

Składniki na 2 duże porcje pierogów ze szpinakiem i bobem:

ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki + do podsypywania
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok 3/4 szklanki gorącej wody
farsz z bobu i szpinaku:
  • 1,5 szklanki bobu (ugotowany i obrany) Jak ugotować bób? 
  • 250 g liści szpinaku (blanszowany, odciśnięty i posiekany)
  • 2 łyżki fety (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
dodatkowo:
  • masło

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Mąkę zagniatamy z żółtkiem, solą i stopniowo dodajemy wodę. Ugniatamy. Na koniec zagniatamy z olejem i odstawiamy na jakieś 15 – 30 minut. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i z każdej po kolei wałkujemy placki i z każdego wykrawamy krążki szklanką.

Bób rozgniatamy widelcem i mieszamy ze szpinakiem. Doprawiamy przyprawami i mieszamy z serkiem.

Lepimy pierożki i gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie. Mieszamy i jak wypłyną gotujemy jeszcze kilka minut. Odcedzamy.

Pierogi układamy na talerzu i polewamy roztopionym masełkiem.

Smacznego!

pierogi z bobem i szpinakiem

 

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *