Tapenada pasta z czarnych oliwek

Tapenada pasta z czarnych oliwek

  • 9 lipca 2011

Pochodząca z Prowansji tapenade jest po prostu pastą z oliwek, głównie do grzanek. Znana jest wersja z kaparami i anchois. Przygotowałam wersję bardzo prostą z czosnkiem, która jest bardzo smaczna. Można śmiało podać tapenadę na imprezie.

Składniki na tapenadę z czarnych oliwek:

  • na 100 g czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku (posiekany lub przeciśnięty)
  • 1 – 2 łyżki oliwy
  • 1 szczyptę soli, pieprzu, chili (można użyć świeżej)
  • natka pietruszki (może być suszona)
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • pieczywo

Przygotowanie:

Oliwki miksujemy ręcznym blenderem z oliwą. Mieszamy bardzo dokładnie z solą, pieprzem, chilli (jeśli mamy strączek to dajemy połowę i ją bardzo drobno siekamy), czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Jeśli pasta wydaje się być za gęsta można dodać więcej oliwy.

Pasta z oliwek powinna być odstawiona na kilka godz w lodówce ale u mnie znika od razu.

Gotowe!

1 Comments

  1. Anna 200

    Pyszna i bardzo oryginalna w smaku pasta. Rewelacyjna do grzanek lub chrupkiego pieczywa. Polecam lekkie chlebki Obsta – idealnie nadają się jako podkład do tej pasty!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>