Pochodząca z Prowansji tapenade jest po prostu pastą z oliwek, głównie do grzanek. Znana jest wersja z kaparami i anchois. Przygotowałam wersję bardzo prostą z czosnkiem, która jest bardzo smaczna. Można śmiało podać tapenadę na imprezie.
Składniki na tapenadę z czarnych oliwek:
- na 100 g czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku (posiekany lub przeciśnięty)
- 1 – 2 łyżki oliwy
- 1 szczyptę soli, pieprzu, chili (można użyć świeżej)
- natka pietruszki (może być suszona)
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- pieczywo
Przygotowanie:
Oliwki miksujemy ręcznym blenderem z oliwą. Mieszamy bardzo dokładnie z solą, pieprzem, chilli (jeśli mamy strączek to dajemy połowę i ją bardzo drobno siekamy), czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Jeśli pasta wydaje się być za gęsta można dodać więcej oliwy.
Pasta z oliwek powinna być odstawiona na kilka godz w lodówce ale u mnie znika od razu.
Gotowe!
Pyszna i bardzo oryginalna w smaku pasta. Rewelacyjna do grzanek lub chrupkiego pieczywa. Polecam lekkie chlebki Obsta – idealnie nadają się jako podkład do tej pasty!